Tort de ciocolata cu mascarpone si cirese

tort-de-ciocolata-cu-mascarpone-si-cirese-photo

Noua acasa ne place foarte mult ciocolata. Si ciresele. Am gasit pe un blog pe care il apreciez – „mesmerizinggirl” – un tort de sarbatoare care le combina pe amandoua. L-am adaptat un pic si iata-l mai jos. Sa-l faceti si sa-l savurati! 

Blat:
6 ouă
130 grame zahăr
150 grame făină albă
45 grame cacao
1 praf de sare

Pentru insiropat:
zeama de la un borcan de compot, eu am folosit de cirese

Crema de mascarpone:
250 grame mascarpone
100 ml frișcă bătută
O lingurita de esenta de vanilie
70 grame zahăr pudră

Ciresele din compot
2 lingurite de dulceață de visine

Mousse de ciocolata:
250 grame ciocolată 60-80% cacao
300 ml friscă lichidă
2 lingurite de ness

Se incinge cuptorul la 160°C. Se unge cu unt si se pudreaza cu faina o forma de tort de 24 de cm. Se bat ouale cu zaharul timp de 10-12 minute. Se incoporeaza (cu o spatula) alternativ cacaoa și faina. (Faceti asta in 2 ture ca sa nu sa faca cocoloase). Se toarna amestecul in tava si sa da la cuptor pentru 30 de minute. (E bine sa nu deschideti usa cuptorului macar 20 de minute). Se scoate tava din cuptor, iar după 10 minute se rastoarna blatul pe un gratar. Se lasa la racit complet.
Pentru crema, se mixeaza branza mascarpone cu zaharul, si vanilia apoi se adauga frisca batuta si se omogenizeaza.
Ciresele din compot se curata de samburi si se amesteca cu cele 2 linguri de dulceata (Pastrati cateva pentru ornat, daca vreti)
Pentru mousse-ul de ciocolata, se pun intr-o oala mica 200 ml frisca lichida si se incalzeste (nu trebuie sa fiarba). Se opreste focul si se adauga bucatile de ciocolata si linguritele de ness. Se amesteca pana se topeste ciocolata. Se lasa la racit. Separat intr-un bol se bate cu mixerul 100 ml frisca lichida pana se intareste. In aceasta se adauga treptat din crema de ciocolata racita si se mixeaza pana se obtine o spuma crema. Se da la frigider cateva minute.
Pentru asamblare, se feliaza blatul pe jumatate. Se aseaza o parte pe farfurie, se insiropeaza, apoi se intinde crema de mascarpone iar deasupra se pune amestecul de fructe din compot cu dulceata. Se pune si cealalta felie de blat (insiropata si ea in prealabil) si se acopera tortul cu mousse de ciocolata. (Dupa preferinta acesta poate fi mai moale sau mai tare – in functie de cat a stat la rece).
Sarbatori Fericite!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s