Sos de merisoare

Sos de merisoare photo

Un sos clasic ce insoteste friptura de curcan.

100 gr merisoare (deshidratate, confiate sau congelate)
1 – 2 linguri de zahar
1 mar
100 ml sos de la friptura
50 ml vin rosu
50 ml apa
Sare, Piper

Majoritatea retetelor de sos contin si faina (pentru consistenta cremoasa). Am descoperit insa ca se poate obtine aceeasi consistenta si intr-un mod mai sanatos inlocuind faina cu un mar copt (in tava alaturi de friptura). In cazul retetei de friptura de curcan (varianta cu miere si congnac) combinatia este excelenta dar va merge si alaturi de alte carnuri, stiut find faptul ca fructele si fripturile fac casa buna deseori.
Cum procedam? Decojim marul si il taiem felii groase pe care le punem in ultima jumatate de ora de stat la cuptor a fripturii pe care o facem. (In cazul retetei de pe acest blog in momentul in care friptura se lasa in cuptor fara capac). Cand friptura este gata, se scoate carnea din sos iar acesta se pasireaza impreuna cu merele coapte . Se pune la fiert intr-o craticioara o cantitate de cca 100 ml din sosul pasirat, se adauga merisoarele, 1- 2 linguri de zahar (in functie de merisoare – confiate, deshidratate sau congelate), vinul si apa si se asezoneaza dupa gust (daca mai e nevoie) cu sare si piper. Se lasa sa fiarba la foc mic pana lichidul scade  cam la jumatate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s