Meniu saptamanal

Am auzit multa lume intrebandu-se:  “Oare ce sa gatesc astazi?”.  Si eu am fost in situatia asta de nenumarate ori si va pot spune ca orice sursa de inspiratie e bine venita in acele momente. Am mai fost si in situatia sa doresc sa gatesc o anumita reteta dar sa nu am in casa ce imi trebuie (sau sa am multe produse in casa dar care sa nu se imbine neaparat armonios). Din aceste considerente in anul acesta al doilea de blog m-am gandit sa va ajut din cand in cand cu inspiratia si cu “cosul saptamanal” in asa fel incat sa aveti parte, pe parcursul unei saptamani de feluri diferite, imbinate intr-un meniu echilibrat si sanatos. Si care meniu – veti constata – poate sa nici nu coste mult. Sigur ca pentru a gati in fiecare zi toate mesele e nevoie de timp liber destul de mult si nu imi fac iluzia ca multe lume are asa ceva dar, pornind de la colectia pe care v-o propun mai jos puteti alege in functie de gust si timp una sau mai multe dintre retete, sau combinatia care va ajuta cel mai bine. Mai trebuie sa tineti cant ca intre aceste costuri nu sunt incluse fructele, laptele, fulgii sau alte ingrediente pentru micul dejun.

MENIU SAPTAMANAL 1
Ziua Pranz  Cina
Luni Conopida cu branza la cuptor si muraturi Salata asortata cu cod si ciuperci
Marti Tarta cu spanac si branza si salata verde Salata de fasole boabe cu ton si paine prajita
Miercuri Cartofi frantuzesti si o salata de sfecla Salata Caprese cu paine prajita
Joi File de peste cu sos de lamaie si broccoli cu parmezan Legume cremoase la cuptor
Vineri Orez cu ciuperci si o  mamaliguta Faole verde cu iaurt si gratar de pui
Sambata Paste cu rosii si branza Un gratar si salata de sfecla cu morcovi
Duminica Mancarica de dovlecei si pui la gratar Sfecla coapta cu linte

 Costuri MENIU SAPTAMANAL 1

Produs Cantitate Cost min Cost max
Ardei copt la borcan 300 gr 6 10
Branza de vaci 250 gr 4 5
Brocolli 800 gr 6.4 10
Busuioc 30 gr (o cutie) 6 7
Cartofi 1 kg 2.5 3.5
Carne (vita, porc) 1 kg 25 75
Cascaval 600 gr 24 36
Ceapa 600 gr (4 buc) 1.5 3
Ceapa verde 1 legatura 2 3
Ciuperci 1 kg 8 11
Conopida 1 kg 5 9
Dovlecei 1.2 kg 3.6 10
Faina 500 gr 2 5
Fasole boabe 500 gr 6 10
Fasole verde 800 gr 6 12
Iaurt 5 borcane mici 9 11
Lamai 2 buc (400 gr) 2 4
Malai 500 gr 3 5
Morcovi 500 gr 1 2
Mozarella 600 gr 12 18
Orez 500 gr 2 8
Oua 12 buc 7 8
Paine 2 kg (4 buc) 8 16
Parmezan 300 gr (alta branza tare) 24 66
Paste 500 gr 3 8
Pesmet 500 gr 2 3
Peste 1.2 kg 16 80
Piept de pui 1.4 kg 22 30
Ridichi O legatura (4 – 5 buc) 2 3
Rosii 2.5 kg (15 buc) 12.5 20
Salata verde 3 buc (6 pungi salate asortate) 6 36
Seminte 200 gr (pin, floarea soarelui, dovleac) 6 24
Sfecla 1 kg 2 4
Smantana 800 ml 7 10
Spanac 250 gr (2 pungi baby) 1 14
Telemea 500 gr 12 16
Ton conserva 2 cutii 16 32
Unt 2 pachete 10 20
Usturoi 1 capatana 1 2

TOTAL                                     Min.  294.5          Max.  649.5

Sa aveti in casa
Condimente uscate (oregano, busuioc, chimion, etc) 4 plicuri 8 14
Cuburi de legume 1 cutie 8 10
Muraturi Un borcan 8 12
Otet balsamic O sticla 14 20
Radacina de ghimbir O bucata 1 2
Sos de soia O sticla 6 14
Suc de portocale 2 l 12 16
Ulei O sticla 5 8
Ulei de masline O sticla 22 36
Verdeata 2 legaturi 2 4
sare piper 100 gr 4 8

TOTAL                                     Min.  90    Max.   144

Cantitatile si costurile sunt pentru 4 persoane. La fel ca si marea majoritate a retetelor din meniu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s