Coliva

Coliva photo

Duminica am avut un parastas in familie. Alaturi de colac si “parastasul” propriu zis noi obisnuim sa servim si coliva. Dincolo de dimensiunea ritualica a acesteia, coliva este in sine un desert satios si foarte sanatos.

Cantitatile depind de marimea manifestarii. Proportiile care ne plac noua din ingredientele de baza sunt urmatoarele:

La o cantitate de arpacas (1 kg)
¾ kg sferturi zahar
½ kg nuca macinata
O lingura de cacao la fiecare 500 gr de arpacas
Cca 100 gr de biscuiti sfaramati la fiecare 500 gr de arpacas.
Alaturi de acestea, dupa preferinta se pot folosi: zahar vanilinat, coaja de portocala, stafide sau bomboane – atat in compozitie cat si pentru ornat.

Arpacasul se spala bine in mai multe ape, si se pune la fiert in multa apa (cam de 3 ori cantitatea). Se lasa la foc foarte mic cca 1 ½ ore. Dupa o ora de fiert se adauga zaharul si se amesteca cateva minute pana la dizolvarea completa a acestuia. (Arpacasul este fiert cand bobul poate fi strivit intre degete). Se stinge focul si se lasa sa se raceasca complet in oala in care a fiert. Apa ramasa in surplus se arunca. Pojghita formata deasupra se indeparteaza iar arpacasul se amesteca, intr-un vas incapator cu celelalte ingrediente. Biscuitii se adauga numai in masura in care compozitia e prea lichida (sau se folosesc la ornat).
Se intinde coliva pe un platou si se orneaza dupa preferinta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s