Boeuf Bourguignon

boeuf bourguignon photo

Reteta cu renume si – la origini – pretentioasa, aceasta super tocanita este de fapt chiar „simplutz” de realizat …daca aveti un picut de rabdare. Eu am simplificat procesul ca sa se incadreze in ideea blogului (si ca sa nu va sperie chiar de la inceput). Ce nu va sfatuiesc insa sa pacaliti este procesul de „brezare” a carnii. Bucatile de carnita se pun in vas doar cate incap fara sa se suprapuna si se frig la foc iute timp de cca 3 minute, apoi se scot pe o farfurie si se tin la cald. In rest totul merge ca pe roate, in aceeasi oala si nu aveti nevoie decat de timp ca sa realizati acest deliciu!

4 portii generoase

100 gr bacon taiat dreptunghiuri mici
500 gr carne vitel/manzat taiata cubulete (Nu incercati sa gasiti cea mai macra carne ca va ramane atoasa. „Spata” sau „vrabioara” sunt excelente)
2 linguri faina
2 cepe medii
2 morcovi medii
4 catei usturoi zdrobiti
4 cani supa vita (folositi supa de pui/legume sau apa in lipsa)
50 ml cognac
Un pahar de vin rosu sec
250 gr ciuperci intregi sau taiate in doua (in functie de marime)
1 lingura rasa cimbru
2 foi de dafin
1 lingurita zahar brun
o lingura cu varf pasta de tomate
Un varf de cutit de cimion macinat
Un varf de cutit de nucsoara
sare, piper
ulei

Se pune baconul intr-o oala cu putin ulei si se prajeste cam 5 min, pana e crocant. Se scoate pe servetel de hartie.
Carnea se pudreaza cu faina se amesteca sa se acopere bine. Se scutura de excesul de faina si se pune la prajit in aceeasi oala.
La fiecare tura de carne prajita adaugati putin ulei in oala daca e nevoie. Se scoate carnea din oala, se pune peste bacon si se tine calda acoperind vasul.
Se adauga ceapa tocata si morcovii rondele si se soteaza in aceeasi oala (6 min). Se adauga usturoiul strivit si se mai lasa 1 min.
Se adauga o jumatate de cana de supa si coniacul in oala si se rade fundul oalei cu o lingura ca sa se desprinda bucatelele aromate. Se pune baconul si carnea, apoi vinul, supa ramasa, condimentele, zaharul, pasta de rosii, 1 lingurita de sare si un sfert de lingurita de piper.
Se aduce la fierbere, se acopera cu un capac si se da la foc mic. Se fierbe pana carnea e facuta (cam 2 ore).
Ciupercile se adauga dupa ce carnea este deja facuta si se mai lasa cca 10 minute la fiert.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s