Clatite aperitiv cu ciuperci

clatite aperitiv cu ciuperci photo

4 portii – 12 clatite

Aluat de clatite:

200 gr faina
2 oua
200 ml lapte
200 ml apa rece
2 linguri de ulei
Un praf de sare

Umplutura:

300 gr ciuperci
O ceapa mica
2 morcovi
O tija de telina (sau 100 gr de radacina)
150 gr cascaval ras
1 ou
2 linguri de sos Worcestershire
O lingurita de mustar
O lingura de unt
Sare, Piper, Cimbru uscat

Stiu ca sunt multe variante si de aluat de clatite si de clatite cu ciuperci.
Din perspectiva mea, avantajele acestei retete sunt: in primul rand ca se tin minte usor cantitatile pentru aluatul de clatite – toate incep cu 2 – si in al doilea rand ca acest fel poate constitui atat un fel cald pentru 4 persoane cat si un aperitiv rece de servit la scobitoare musafirilor (clatitele reci pot fi taiate  rondele de cca 1cm latime).
Daca nu ati mai facut clatite: se omogenizeaza ingredientele, mai intai ouale cu faina, apoi si cele lichide pana cand aluatul devine de consistenta unei smantani pentru gatit. Din cantitatile astea ar trebui sa va iasa cca 12 clatite. Se incinge o tigaie non aderenta si se intinde un strat foarte subtire de ulei (sau ulei si unt topit) preferabil cu o pensula. Se ia cu polonicul o cantitate din aluat (cam jumatate de polonic) si se toarna in tigaie avand grija sa se intinda strat subtire pe toata suprafata tigaii. Se lasa cam 1 – 2 minute pe o parte si se intoarce clatita cu o spatula ca sa se gateasca si pe cealalta parte.
Pentru umplutura se curata, spala si toaca ingredientele in mixer si se calesc cu sare si piper intr-o lingura de unt, mai intai ceapa, morcovul si telina, ulterior si ciupercile pana le scade zeama amestecand frecvent sa nu se prinda.
Cand umplutura s-a racit se amesteca cu oul, mustarul, 2/3 din cascavalul ras sosul de Worcestershire si o lingurita de cimbru uscat.
Se umplu clatitele cu cate o lingura plina din amestec (asezat in prima treime a foii de clatita) si se ruleaza avand grija ca dupa prima tura sa pliati si marginile clatitei spre interior continuand astfel sa rulati pana la capat (cam ca la sarmalute).
Clatitele impachetate astfel se pun intr-o tava pe hartie de copt se presara cu restul de cascval (mai radeti daca nu ajunge) si se dau la cuptor (incins mediu – 180 grade) pentru cca 15 minute pana se topeste cascavalul.

Advertisements

5 thoughts on “Clatite aperitiv cu ciuperci

  1. Pingback: Clatite cu branza si verdeata | simplutz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s